De Innerlijke Reis.

Na een ontspanningsoefening neem ik je mee op reis naar jouw persoonlijke innerlijke belevingswereld. Gebaseerd op een specifieke situatie of vraag van jou, neem ik je aan de hand in een 'verhaaltje'. Jij luistert, volgt en vertelt wat je ervaart, ziet en tegenkomt. Dit zijn actieve imaginisaties en visualisaties. 
Je hoeft geen geloof te hebben in werkvormen als trance of hypnose, daar heeft dit niets mee te maken. Enkel door mee te gaan in het verhaal, maak je al contact met wat er onbewust in jou leeft. We vinden talenten, onbewuste eigenschappen, onverwerkte zaken, schaduwzijden, belemmerende overtuigingen, diepe verlangens, etc. Veel van wat je verborgen hield, kan zichtbaar worden waardoor je jezelf beter gaat begrijpen en je een ingang tot verandering hebt.
Samen interpreteren we de symboliek en bespreken we wat dit voor jou in je dagelijks leven betekent.

Hoe werkt het?

Ons systeem van gedachten, gevoelens en gedrag is te vergelijken met een ijsberg. Het bovenste puntje van de ijsberg is boven water te zien, maar het overgrote deel ligt onder water. We hebben minder te kiezen en te zeggen over onze gedachten, gevoelens en gedrag dan we denken. Onder water ligt namelijk het belangrijkste deel. Het is dit deel dat ons 'stuurt'. 
Met technieken zoals De Innerlijke Reis kan met het deel dat onder water ligt worden gecommuniceerd. Hierdoor ontstaan veelal onverwachte inzichten. Daarnaast blijkt het zeer effectief om 'onder water' hulpbronnen op te sporen en aan te spreken.   Wanneer de structuur van de ijsberg namelijk 'onder water' verandert, verandert de top ervan mee. Iets wat omgekeerd niet het geval is. Het spreekt voor zich dat dit een resultaat geeft wat veel breder en duurzamer is.

Wat brengt een Innerlijke Reis jou?

Je gaat naar huis met meer begrip, inzicht en acceptatie. Hoe je in het leven staat, wat je belangrijk vindt, wat jou belemmert en onderliggende thema's zijn zaken die aangeraakt zijn. De inzichten komen op een diepere laag binnen dan bij bijvoorbeeld coaching of gesprekstherapie. Meer mildheid naar jezelf, acceptatie en sleutels tot veranderen is wat je zult hebben gevonden.  
Daarnaast heb je verrassende hulpbronnen herkend en aangesproken, daar waar die voor jou wenselijk zijn. 
Een Innerlijke Reis is tegelijk een ontspannende ervaring. Je hartslag vertraagd, je ademhaling verdiept en je spieren ontspannen. Het geeft je een beleving waar je ieder moment naar terug kan en handvatten om de ontspanning zelf op te zoeken.  
Op een zachte manier ben je emoties aan het verwerken. Loslaten en sleutels tot verandering zijn het gevolg.

Voorbeelden van Innerlijke Reizen.

Het Persoonlijk Huis.
In jouw persoonlijke huis vinden we symboliek die jou iets laat zien met betrekking tot verschillende thema's. Bijvoorbeeld belemmeringen/angsten met betrekking tot je toekomst, onverwerkte gebeurtenissen in je verleden en het laat iets zien over je vermogen tot contact, persoonlijke verzorging, eigen liefde, basis, veiligheid/vertrouwen, etc.  Het persoonlijk huis geeft een zeer volledig totaal beeld van waar je op dit moment staat en wat je tegenkomt, het duurt ongeveer 2 uur.

De boswandeling.
Op jouw weg door het bos kom je diverse zaken tegen die symboliseren hoe jij in het leven staat, de mate van contact die je hebt met jezelf, anderen en het leven. Deze reis geeft verassend inzicht, maar is veel minder uitgebreid dan Het Persoonlijk Huis, het duurt ongeveer half uur.  

De Bus.
De Bus geeft jou een heldere kijk op de verschillende rollen die je aanneemt, in verschillende situaties. Jouw persoonlijkheid is te zien als een combinatie van verschillende deelpersoonlijkheden, die afhankelijk van situatie en omstandigheden, wisselen in vertegenwoordiging en aanwezigheid. Soms zijn we de harde werker, dan weer het gekwetste kindje, de prinses, de verzorgende, de koning, etc.
De Bus geeft jou zicht op de rollen die je, in een specifieke situatie, vervult en de mogelijkheid om er mee 'in gesprek' te gaan. Wie zit er, bijvoorbeeld, achter het stuur? Welke delen van jezelf treden op de voorgrond of overstemmen de rest? Welke delen van jezelf hou je verborgen en waarom? Welke delen van jezelf heb je nodig, in deze situatie? Etcetera. 
Afhankelijk van de vraag die je hebt en wat we tegen komen, duurt de Bus 1 tot 1,5uur.

Dit zijn een drietal voorbeelden, maar de mogelijkheden zijn eindeloos. Middels archetypen en metaforen komen we bij angsten, verlangens, belemmeringen, talenten, saboteurs en fans. Aan deze methode is het fijn dat je niet hoeft te praten over het werkelijke probleem en de situatie, we gaan namelijk naar een fictieve wereld, die daardoor veiliger aanvoelt.